Betiltott gyógyszertári alkohol

Hetek óta nem jutnak hozzá a patikák gyógyászati alkoholhoz…

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Parancsnoksága ugyanis október végén visszavonta a gyógyszerkönyvben is szereplő 96 százalékos tisztaságú alkohol előállítási engedélyét és lezáratta a terméket gyártó Analgetic Gyógyszergyártó Rt. késztermékraktárát is. Ezzel lényegében megszűnt a gyógyszerészek számára a gyógyászati alkohol beszerzési lehetősége. Az Analgetic Gyógyszergyártó Rt. bírósághoz fordult, a VPOP alezredese, Mózs Elek lapunknak csak annyit mondott, hogy az eljárás végéig hivatala nem nyilatkozik.

A gyógyászati alkohol több mint 25-féle kézzel kevert (magisztrális) készítmény része, így egyebek mellett szükséges a reuma elleni bedörzsölők, fülcseppek, gomba elleni ecsetelők kikeveréséhez. Lapunknak több gyógyszertárban is elmondták, hogy mivel a gyógyászati alkoholból a tűzvédelmi előírások miatt csak meghatározott mennyiséget – öt-tíz litert – vásárolhatnak, készleteik hamarosan kifogynak. Néhány patika jelezte azt is, hogy az alkoholhiány miatt kénytelenek a szomszéd gyógyszertárba küldeni a beteget, illetve, ha ez valamilyen okból nem jelentene megoldást, akkor drágább előre csomagolt, gyári orvossággal helyettesíteni a terápiát.

Potornai Lajos gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerész Kamara szakértője elmondta: a vita arról szól, hogy bár a hatályos jogszabályok szerint a gyógyszer-alapanyagnak minősülő speciálisan hígított és tisztított alkohol a gyógyszerkönyvben is szerepel, s mint ilyen, áfa- és adómentes terméknek minősül, ám az egységes nemzetközi termékbesorolás és vámtarifarendszer csak eredet szerint osztályoz. Így elvileg a VPOP kivételt sem tehet, azaz nem adhatnak adómentességet az alkoholra.

Az ügyben egyeztetések kezdődtek az érintett szaktárcák és a szakhatóságok között, ám eddig megoldás nem született. Az egyik konzultáción az egészségügyi tárca azt támogatta, hogy jogszabály-módosítással tegyék egyértelművé a gyógyászati alkohol áfa- és jövedékiadó-mentességét. Az APEH képviselője nem zárkózott el ettől a megoldástól, a Pénzügyminisztérium pedig további egyeztetéseket javasolt. Ennek eredményéről a Magyar Gyógyszerész Kamara nem kapott értesítést. Potornai Lajos elmondta: ha a vita úgy dőlne el, hogy a patikákban készülő alkoholtartalmú orvosságok árát a jövőben áfa és jövedéki adó is terhelné, akkor a térítési díj csaknem háromszorosára nőne. Lapunkkal Hollós Anna, az egészségbiztosító osztályvezetője közölte: az alkoholtartalmú magisztrális készítmények jövedéki adóját az egészségpénztár nem tudja átvállalni, így ezt a drágulást biztosan a betegeknek kell majd megfizetniük.