Fogorvos Balatonfüred – Általános fogászat

A fogorvos egy általános fogászati eljárás során szépészeti eljárásokat, fogtöméseket, gyökérkezeléseket, vagy akár bonyolultabb eljárásokat is képes végrehajtani, amilyen akár az egynapos kórházi bent alvást igénylő szájsebészeti műtét.

Az általános fogászat magába foglalja a töméseket, amikor is sokan az inlay technológiát alkalmazzák, amikor is a fogban lévő üregbe egy betétet készít a fogtechnikus, amit aztán ragasztással rögzít. Ezzel a technikával a nagyobb szuvasodások megállíthatóak, amelyeket hagyományos töméssel nem lehetett volna megoldani.

Rendszeres fogorvosi vizit – Fogorvos Balatonfüred

A fogászati problémák megelőzhetőek az általános fogászati kontrollal, hiszen a korán felismert problémákat a fogorvos egyszerűbben, gyorsabban meg tudja szüntetni. Az általános fogászati kezelések alatt lehetőségünk nyílik arra, hogy szájhigiéniás, vagy egyéb fogászati kérdésekben tanácsot kérjünk fogorvosunktól, így akár a további problémák kialakulásának megelőzésében segítséget kapunk

Általános fogászati eljárások közé tartozik még:

Fogkő eltávolítás: amikor egy professzionális szájhigiéniai kezelést kapunk a fogkőleszedés mellett

Foghúzás: fájdalommentesen, gyorsan. Amennyiben nincs más lehetőség, az általános fogászati eljárás keretei között a lehető legkíméletesebb módszerekkel, komfort körülmények között végzik el a foghúzást.

Az elsődleges célja az általános fogászatnak, hogy a fogorvos a beteget segítse tanácsaival, ha szükséges megmutassa a megfelelő szájápolást.

Fogorvosi vizsgálat – Fogorvos Balatonfüred

Az első fogorvosi vizsgálat alkalmával mindössze egy órát tölt a fogorvosnál a beteg. Ez idő alatt a fogorvos egy alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot végez el, amelyet kérdések feltevésével kezd. Így a kérdésekkel a fogorvos egy átfogó képet kap a betegről, esetleges műtétjeiről, allergiájáról, valamint gyógyszer szedéséről, amely akár a kezeléseket is befolyásolhatja. Ez az általános anamnézis. Ezt követi a speciális fogászati anamnézist, amikor is elmeséljük fogorvosunknak, hogy mi is az aktuálisahn jelentkező, vagy már króniksan fenálló probléma. Ilyenkor a beteg akár elviheti fogorvosának a korábban készült rtg felvételeket, vagy fogászati kezeléseket, fogászati műtétjeit.

Ezután veszi kedzetét a klinikai vizsgálat. A fogorvos minden egyes fogat megvizsgál, majd feljegyzést készít az adott fogászati státuszról. Általában ezeket számítógépes fogászati programban mentenek el, így a későbbiek során is könnyedén visszakereshető. A helyes diganózis felállítását egy röntgenfelvétel igazolja.

Ilyenkor készül egy panoráma felvétel (OP, vagy ortopantomogram), vagy készülhetnek kis röntgenek is egy-két fogról. A jobban felszerelt fogorvosi rendelkőben digitális röntgent alkalmaznak. A vizsgálat alatt ellenőrzik a nyálkahártyák és a rákos megbetegedések során gyakrabban érintett területeket is, tehát egy rákszűrést végeznek, valamint a nyirokcsomókat is megvizsgálják. A fogorvosnak ellenőriznie kell az állkapocs izületet, valamint a harapásunkat is, és amennyiben szükségesnek látja, akkor egy fogszabályzó rendelést kínál fel.

Egy jó fogorvos gondosan ellenőrzi, hogy nem áll-e fent parodontológiai betegség, valamint kiemelt figyelmet fordít csontunk és ínyünk állapotára is. Az elkészült röntgenflevételek után a fogorvos a kapott információkat megosztja a beteggel, majd a lappangó problémákra, és azok kiküszöbölésére hívja fel a figyelmet.

A klinikai vizsgálat, a röntgen kép, a beteg problémája és kívánsága szerint egy kezelési tervet állít fel a fogorvos.

Segítségünkre lehet a problémák szemléltetésére egy számítógépes szemléltetőprogram, vagy a kézbe vehető modellek, így könnyebben megérhtejük problémánkat.

Természetesen a kezelést egy gondos tisztítás (fogkőeltávolítás, depurálás) előzi meg, hiszen enélkül semmilyen munkát nem lehet elkezdeni.

Közhelynek tűnhet a félévente felvetődő fogorvos meglátogatása, azonban a rendszeres fogorvosi vizsgálattal saját magunkat kímélhetjük meg a későbbi szenvedéstől, hiszen a fogorvos így jóelőre, még a kezdeti stádiumban veheti észre a fenálló problémákat, amelyek helyrehozását akár azonnal el is kezdheti.