Terhesség alatt is biztonságos a fogágybetegségek kezelése

A kezelésől eddig azért óvakodtak a fogorvosok, mert feltételezték, hogy az baktériumokat juttathat a kismamák véráramába, ami befolyásolhatja a babák agyi fejlődését.

A fogágybetegségek lebontják a fogínyt, fogvesztést és komoly egészségkárosodást eredményezhetnek, ami gyakori probléma a terhesség időszakában. A terhesség alatti hormonális változások hajlamosítanak a betegségre, a jelenleg szokásos antibiotikus kezelés sem ajánlott terhességben, mert elszínezheti a magzat fogait. Ráadásul ilyenkor az orvosok a betegség szintén hatásos kezelési módját, a fogak erőteljes tisztítását is kerülik, mert attól félnek, hogy azzal baktériumokat juttathatnak a kismamák véráramába, a baktériumok pedig károsíthatják a magzat agyi felődését.

terhesség fogászat

A félelmek azonban alaptalannak bizonyultak. „A nők nyugodtak lehetnek, az eljárásnak nincs klinikailag jelentős befolyása a fejlődő magzatra”  – mondta el Dr. Bryan Michalowicz, a Minnesota Egyetem Fogorvosi Karának kutatója, aki munkatársaival a Pediatrics folyóiratban jelenttette meg eredményeit.

A fogorvos kutató és kollégái 400 kétéves gyereket vizsgált, akiknek édesanyja terhessége során fogágybetegségben szenvedett. Egyik részüknél elvégezték a fogak orvosi tisztítását (orvosi szóval depurálását, azaz fogkőeltávolítást és fertőtlenítést), míg másik felüknél nem. A két csoport egyformán teljesített a nyelvi, motoros és IQ tesztek során. A kezelés szerencsére nem ártott, de sajnos kedvező hatásai sem voltak a gyerekekre. A korábbi tanulányok kapcsolatba hozták a fogágybetegségeket a fejlődésbeni elmaradással.

„Megvizsgáltuk, hogy a fogágybetegségek kezelése jótékonyan hat-e a gyerekek fejlődésére, de eredményeink szerint sajnos nem” – összegezte Michalowicz.. “A gyerekek eredményei ugyan mutattak kismértékű javulást, ha az édesanyjuk fogágybetegsége gyógyult, de ez olyan kis mértékű volt, hogy annak igazából nincs valós jelentősége.”

fogágybetegségek terhesség

„Fogorvosként úgy gondolom, hogy a fogágybetegségek kezelésének elsősorban a szájüreg szempontjából fontos” – véli Dr. Marjorie Jeffcoat, a Pennsylvania Egyetem (Philadelphia) fogorvosa. “Nem lehet ugyanakkor kizárni azt, hogy a kezelésnek néhány esetben mégis van pozitív hatása a magzatra. A vizsgálatokat a nagy kockázattal bíró lakosság körében kellett volna végezni ahhoz, hogy megfelelő következtetéseket vonjanak le belőle. Nem gondolom ugyanis, hogy terhesség alatt el kellene tekinteni a fogágybetegségek kezelésétől.”

“A nőknek elsősorban arra kell törekedniük, hogy fogaik jó állapotban legyenek” – tanácsolja a fogorvos. “Fontos a puha fogkefék és a fogselyem megfelelő használata, hogy a fogat körkörösen megtísztítsák. A fogágybetegségek esetén is a három legfontosabb dolog a megelőzés, a megelőzés és ismételten a megelőzés”